Camperduin eerste Groene Strand van Noord-Holland

Op woensdag 29 september wordt in Camperduin het eerste Groene Strand van Noord-Holland officieel geopend met het hijsen van de eerste groene wimpel. Tevens wordt het infopaneel van het broedstrand onthuld. 

Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving weer haar plek op het strand teruggeven. Hiervoor zijn samenwerkingsverbanden gecreëerd tussen gemeenten, terreinbeheerders, lokale ondernemers en vrijwilligers in zogeheten strandcommunities. Dit bijzondere samenwerkingsproject is in Zeeland gestart en breidt zich uit langs de gehele Nederlandse kust. Het doel is een schoon, natuurlijk strand dat recreatieruimte biedt aan mensen en leefruimte aan dieren. 

Het Groene Strand-project is een samenwerking tussen LandschappenNL, IVN Natuureducatie, Stichting ANEMOON, Stichting Duinbehoud en Vogelbescherming Nederland. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. 

Camperduin: het eerste Groene Strand van Noord-Holland 
Het mooie strand bij Camperduin is een unieke locatie voor Nederland met een bijzondere historie. Er is een zogenaamde strandcommunity opgericht waarin organisaties en vrijwilligers zich samen inzetten voor een schoon, natuurlijk strand. Diverse paviljoenhouders werken toe naar een plasticvrij terras: wat niet op het terras ligt, kan ook niet het strand op waaien. Een groep vrijwilligers monitort de flora en fauna op het strand. Zo wordt waardevolle informatie verzameld over bijvoorbeeld vogels, krabben en strandvlooien. Een andere groep vrijwilligers organiseert eenmaal per maand een ‘jutactie’ door met jutzakken, emmers en knijpers het afval van het strand te halen.  

Broedstrand 
HHNK heeft als beheerder van de Hondsbossche Duinen natuur hoog in het vaandel staan. Deze plaatste een afrastering om zo een broedstrand te realiseren. De afrastering is iets verder van de duinvoet geplaatst om ruimte en rust te creëren voor strandbroeders. De strandbroeders zijn de laatste jaren sterk in aantallen gedaald in Nederland. Dit komt onder andere doordat er minder rustige gebieden op het strand zijn. Door het creëren van deze lange strook ontstaat er ruimte voor strandbroeders als bontbekplevieren om weer op het strand te gaan broeden; de plek waar ze normaal gesproken zouden zitten. Ook dit gaat gemonitord worden. 

Samen werken aan het Groene strand 
Strandliefhebbers zijn van harte welkom om mee te helpen met het Groene strand. Er zijn verschillende manieren om te helpen de doelen van Het Groene Strand te halen en te behouden. Dit kan door vrijwillig mee te helpen met de jutacties, waarnemingen door te geven met de Groene Strand-app (www.groenestrandapp.nl), Groene Strandgids worden en voorlichting geven of meehelpen bij de broedvogelmonitoring. 

Ook actief worden? Alle informatie is hier te vinden: www.hetgroenestrand.nl

Reageer op dit artikel
Tags from the story
,
More from Redactie Pluswijzer
185.000 eitjes op de rug
IJmuiden – Zondagmorgen tijdens een strandwandeling langs de vloedlijn had fotograaf Erik...
Read More
0 replies on “Camperduin eerste Groene Strand van Noord-Holland”