Bramen plukken in het duingebied

dauwbraam
Augustus staat bekend als de oogstmaand van de braam, ook in het duingebied. In het duin vindt u vooral dauwbraam. De dauwbraam is door de enorme hoeveelheid zon van de afgelopen maanden  heerlijk en licht zoet van smaak. Komt u ze proeven?
In Nationaal Park Zuid-Kennemerland kunt u zelf bramen plukken, maar alleen direct langs wegen en paden en in de speelterreinen.
In het Noordhollands Duinreservaat mag u in augustus bramen ook buiten de wegen en de paden plukken. Let wel op, want honden zijn er buiten de paden niet toegestaan, ook niet als ze (kort) aangelijnd zijn.
In het infiltratiegebied bij Castricum is plukken niet toegestaan. Hier bevinden zich kanalen met drinkwater. Dit water zakt in drie weken tijd door het zandpakket en wordt op deze manier gezuiverd van bacteriën en virussen. Bij deze open manier van zuiveren is besmetting, bijvoorbeeld door ontlasting van mensen, een gevaar. Om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken, worden in het infiltratiegebied stukken riet gemaaid, zodat er een open, overzichtelijk gebied ontstaat. Bij dat maaien kunnen ook bramenstruiken worden weggemaaid. Dat is niet te voorkomen en noodzakelijk om Noord-Holland van fris en zuiver drinkwater te voorzien. In de rest van het duinreservaat staan echter voldoende bramenstruiken, zodat een ieder zijn of haar maaltje bij elkaar kan plukken.
Boswachter Robert Slingerland schreef een blog over de braam – inclusief zijn recept voor bramenjam – op de website van PWN. (Foto: aangeleverd)
Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Finale NK Legpuzzelen
De afgelopen maanden hebben ruim 2.100 puzzelliefhebbers in 12 voorrondes gestreden om...
Read More
0 replies on “Bramen plukken in het duingebied”