Boerendilemma’s verbeeldt in theater op drie Noord-Hollandse boerderijen

Karavaan Festival presenteert 1 t/m 10 juni Boerenpeil; voorstellingen en theatrale installaties over het boerenleven, de Noord-Hollandse landbouw en de dilemma’s van de boer anno nu.

We leven in Noord-Holland met heel veel boerenland en veel boeren om ons heen; hoe het gaat in de landbouw gaat ons allemaal aan. Hebben we een Open Mind als het om landbouw gaat? Of is er een kloof tussen boer en burger? Op drie boerderijen in Noord-Holland ontdek je in Boerenpeil de verschillende perspectieven op het boerenbestaan en de landbouw.

Zo kom je naar de boerderij van Klaas Valkering in Egmond aan den Hoef voor de landelijke premiere van de grootse oeropera Aardappelvreters, over de ondergang van een boerenfamilie. Over boeren die koste wat het kost door willen gaan op grond die al generaties lang van de familie is. Maar ook over stoppen zolang het nog kan, om het faillissement vóór te zijn. Over schaalvergroting en vergane glorie, kansen en ondergang, stamhouderschap en afgekapte wortels.

Op het boerenerf van Koning in Stompetoren zie je voor de voorstelling Koning van het Grasland, van de makers van de succesvoorstelling Mansholt. Een raak toneelstuk over boer versus natuur. Over de dilemma’s waar het moderne boerenbedrijf mee te maken heeft en over kiezen tussen groeien en grutto, en alles wat daar tussen zit.

En bij boerderij Zeilzicht in Zuidschermer ontdek je theatrale installatie Wrongel Ziener. In een kaastobbe op boerderij Zeilzicht in Zuidschermer zie je bloemige weide, zwermen vogels, dansende koeien en geurige mest op romige melk. Een bijzondere verbeelding over de relatie tussen productie, koe en weidevogel.

 De verschillende voorstellingen in Boerenpeil lopen van 1 t/m 10 juni. Meer informatie en tickets op karavaan.nl (Foto: Aardappeleters, Bowie Verschuuren)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Yvonne Keuls met vertelling ‘Koningin van de nacht’

Als omlijsting van de herdenkingen op 4 mei is er in het...
Lees meer