Binnenkijken bij gerestaureerde smalste monument

Het smalste pandje, van amper twee meter breed, is gerestaureerd en heeft zijn schoonheid teruggekregen. Het 16e-eeuwse houtskelet is weer zichtbaar en in de badkamer is de monumentale schouw behouden. Nieuwsgierig naar meer bijzondere details van Geldersekade 15? Ga kijken op donderdag 29 november van 15.00 tot 16.30 uur. Let op: dit is de laatste kans om binnen te kijken voordat de bewoners hun nieuwe stulpje betrekken.

Dagelijks fietsen veel mensen langs dit pand op de Geldersekade. Van en naar hun werk, onderweg naar het station of de pont naar Amsterdam-Noord. Vanaf de 16e eeuw werd de Geldersekade vooral gebruikt voor de scheepvaart. De Geldersekade lag direct in verbinding met het IJ. Vanaf daar gingen zeilschepen voor vracht-, vee- en personenvervoer naar het binnen- en buitenland. Het verklaart de namen die de kade in de loop der tijd heeft gehad. De Gelderse, Keulse, Londense en Engelse Kaai. Geldersekade 15 stond bekend als Huis en erf waar het Wapen van Engeland uithangt. Zo werd het pand in 1663 in de verkoopakte genoemd.

Projectleider Ruth van der Puijl fietst ook dagelijks langs deze kade maar stapte regelmatig bij nummer 15 af om de voortgang van de restauratie te bewaken en vragen van het bouwteam te beantwoorden. Maar vooral om te genieten van haar mooie werk waar ze graag meer over vertelt. Door de zeer kleine oppervlaktes werd er flink gepuzzeld om de ruimtes zo goed mogelijk in te delen. Een bijzondere ervaring voor de mensen van de bouw. ”Een installateur van twee meter lang, moest boven in de nok van het pand de installaties plaatsen. Hij zat in elkaar gevouwen om dit voor elkaar te krijgen. Geen fijne klus maar het is gelukt! De uitvoerder heeft goed nagedacht over de ruimtes. In een voormalige kast is bijvoorbeeld een wastafel gemaakt en de buizen daarvan zijn netjes weggewerkt. Door de goede samenwerking is dit gelukt”, aldus Ruth.

Om de charme van het pand te bewaren is de scheefstand behouden gebleven. Ruth vertelt hierover: ”Het pand is lekker scheef, alleen de badkamer is recht gemaakt. Alles recht maken was geen optie dan verdwijnt het karakter van het pand en je mist de hoogte. Je kan dan niet overal meer goed staan. Voor de mensen die er gaan wonen is het belangrijk dat zij de pootjes van hun bed aan één kant met veertien centimeter verhogen. Anders lig je scheef in je bed.”

Op donderdag 29 november van 15.00 tot 16.30 uur is de mogelijkheid om dit pand nog te bekijken voordat de nieuwe bewoners het pand betrekken. Projectleider Ruth en de vrijwilligers vertellen graag meer over de monumentale details. Aanmelden voor de open middag is niet nodig. (Foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Speel de FamilieKwis

Tijdens de Nationale Museumweek, van 16 tot en met 24 april, introduceert...
Lees meer