Bewust stoken met een moderne Scandinavische houtkachel

De voornaamste reden om een houtkachel of haard aan te schaffen is de sfeer die deze warmtebron met zich meebrengt. Daarnaast speelt de lage energierekening ook een hele belangrijke rol. Houtkachels en haarden beschikken tegenwoordig over allemaal moderne technische snufjes. Deze kachels vallen onder het label Bewust Stoken. Op zoek naar een kwalitatieve houtkachel,waarbij milieu en duurzaamheid het uitgangspunt is? Dan zijn houtkachels van Scandinavische afkomst een goede keuze.

Een houtkachel koop je niet van de ene op de andere dag. Het is voor iedereen raadzaam zich goed te oriënteren. Zo zijn er om te beginnen houtkachels en houthaarden, maar ook pelletkachels worden op hout gestookt. Deze kachels lijken erg op houtkachels, alleen worden deze kachels gestookt op houtpellets. Iedere houtkachel heeft zijn eigen specifieke kenmerken en functies. Het is maar net wat welk model en type in de smaak valt. Bovendien is het ook belangrijk om rekening te houden met de plek waar de kachel komt en het gebruiksdoel. Of het de primaire warmtebron in huis wordt, of dat de kachel enkel een gezelligheidsfunctie heeft.

Waarom zijn Scandinavische houtkachels zo’n goede keuze? Deze kachels, zoals de Jotul en Dovre kachels hebben een hoog rendement. Ze worden geproduceerd in Scandinavië. Daar zijn de winters erg koud. Met het ontwerpen van de kachels wordt dan ook altijd rekening gehouden met bewust stoken op hout. De ontwikkeling is er op gericht om zoveel mogelijk warmte uit één houtblok te halen. Dat is bewust en duurzaam. De optimale verbrandingstechniek zorgt er voor dat bijna alle rookgassen ontbranden en worden omgezet in warmte. Om de keuze nog wat makkelijker te maken zijn enkele aanschaftips niet overbodig.

Ten eerste mag een houtkachel nooit te zwaar zijn in warmteafgifte. Het is niet lekker als het binnen no-time 30 graden in de woonkamer is. De plaats van de houtkachel is ook belangrijk. Een centrale plek in de woonkamer of woonkeuken zorgt voor een betere warmteafgifte en is daarom ook efficiënter. Naast houtgestookte kachels en haarden bestaan er ook nog elektrische kachels. Bij deze kachels hoeft alleen maar een stekker in het stopcontact worden gestoken. Aadvies nodig? Of meer informatie over kachelonderdelen? Kachelsenhaardenwinkel heeft meer dan 600 kachels en haarden van 65 verschillende merken. Iedereen kan hier terecht voor deskundig advies. Het ervaren team helpt graag bij het kiezen van een kachel die past.

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

IVN Zuid-Kennemerland: Knoppenwandeling Haarlemmerhout

De Haarlemmerhout bestaat uit drie delen met ieder een eigen karakter variërend...
Lees meer