Bevrijd, en toen… lezingenserie in Verzetsmuseum

Voor de veertiende keer organiseren Verzetsmuseum Amsterdam, Historisch Nieuwsblad, NIOD en de VPRO de serie Helden & Schurken. In 2020 is, in het kader van 75 jaar bevrijding, het thema Bevrijd, en toen…, over de rechteloze periode vlak na de oorlog.

Woensdag 15 januari

Moffenmeiden

Bas Kromhout, journalist van het Historisch Nieuwsblad, in gesprek met Rianne Oostrom, schrijfster van het boek Moffenmeiden en ooggetuigen over de vernedering die Nederlandse vrouwen vlak na de bevrijding ondergingen als ze een relatie met een Duitse soldaat hadden gehad, of daarvan werden verdacht.

Woensdag 19 februari

Bewariërs

Ze bewaarden servies, schilderijen of sierraden van weggevoerde Joodse buren en kennissen. Overlevende Joden kregen hun spullen vaak niet terug. Waren er alleen slechte of ook goede bewariërs? VPRO-journalist Jos Palm in gesprek met journalist Jessica Voeten, dochter van Marga Minco, en met historica Michal Citroen, schrijfster van Op u wordt niet gewacht over ‘de kleine shoah’ na de oorlog.

Woensdag 18 maart

Afrekening

Erik Somers van het NIOD in gesprek met Ad van Liempt en Bas Kortholt van Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de afrekening met collaborateurs en landverraders direct na de oorlog en de impact hiervan op de Nederlandse samenleving.

Woensdag 15 april

Terugkeer uit de arbeidsinzet

Clairy Polak praat met Renske Krimp en ooggetuigen over de Nederlandse mannen die terugkeerden na hun tewerkstelling in Duitsland. Hoe was hun ontvangst bij thuiskomst en hoe vonden zij hun draai weer in de Nederlandse samenleving? Renske Krimp doet promotieonderzoek naar de geschiedenis van de Arbeidsinzet.

Woensdag 20 mei

Bersiap

Bas Kromhout van het Historisch Nieuwsblad in gesprek met Coen Verbraak en ooggetuigen over de gewelddadigheden in Indonesië na het einde van de Tweede Wereldoorlog.          

Meer informatie en kaartverkoop:

Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61
Aanvang: 15.30 uur
Duur: 1,5 uur
Prijs: €14 / passe-partout: €60 (inclusief toegang tot museum en een drankje na afloop).
Gratis op vertoon van een studentenkaart.

Kaarten online via verzetsmuseum.org/helden-en-schurken-2020 of aan de kassa van het museum. (foto: archief)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Hoortoestel batterij vervangen in drie eenvoudige stappen

De batterij van een hoortoestel vervangen? Dat kun je gewoon zelf, in...
Lees meer