Bever gesignaleerd in recreatiegebied Spaarnwoude

Velsen-Zuid – Het lijkt erop dat zich een bever heeft gevestigd in recreatiegebied Spaarnwoude Park. Dit blijkt uit beelden van de wildcamera die de beheerder dit voorjaar plaatste nadat hij de eerste meldingen over dit knaagdier ontving. Daarnaast wijzen steeds meer afgeknaagde takken en bomen op de aanwezigheid van de bever in het gebied. Daarmee zou dit zomaar het eerste exemplaar kunnen zijn dat zich in de provincie Noord-Holland vestigt.

Het recreatieschap doet de komende tijd verder onderzoek naar de mogelijke vestiging van de bever. Op basis van uitwerpselen kan onder andere het geslacht en de herkomst worden onderzocht. Ook brengt het recreatieschap in beeld welke eventuele consequenties de definitieve vestging van de bever heeft voor activiteiten die er in het recreatiegebied plaatsvinden. Om verstoring te voorkomen zegt het recreatieschap niet waar het knaagdier is gesignaleerd.

Hout als voedsel en bouwmateriaal

Bevers zijn planteneters en eten waterplanten, maar ook de boomschors van soorten als eik, berk, wilg of kersenboom, staat op hun menu. Een groot deel van hun tijd besteden ze aan knagen. Ze knagen met hun vier grote voortanden met gemak bomen met een doorsnede van een halve meter door. Ook in Spaarnwoude Park zie je inmiddels her en der afgekloven takken en bomen liggen. Dit zorgt voor variatie in het landshap. Bevers gebruiken het hout vaak als bouwmateriaal voor hun burcht, waar ze de winter in doorbrengen en hun voorraad aan voedsel bewaren.

Water, voedsel en leefruimte

Bevers horen van oudsher thuis in het waterrijke Nederland, maar waren door bejaging volledig uitgestorven. Sinds 1988 zijn ze weer uitgezet in ons land. Eerst in de Biesbosch, daarna ook in andere gebieden. Ze komen nu in nagenoeg alle provincies voor, zolang er maar genoeg water, voedsel en leefruimte aanwezig is. In totaal leven in Nederland naar schatting 3500 bevers en de populatie groeit nog steeds. In Noord-Holland zijn tot nog toe alleen zwervende bevers gezien.

Foto’s: aangeleverd

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Mijlpaal: 1000ste rookvrije sportterrein, verdubbeling sinds september 2018
In Noord-Holland 180 rookvrije sportverenigingen (92 in september 2018) De Rookvrije Generatie...
Read More
0 replies on “Bever gesignaleerd in recreatiegebied Spaarnwoude”