Beoefen een baan die bij je past en voorkom een burn-out

De Nederlandse beroepsbevolking bestaat momenteel uit 8,3 miljoen mensen. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat zestien procent of een op de zes mensen te maken heeft met burn-out problematiek. De meeste burn-out klachten zijn werkstress gerelateerd of ontstaan door een combinatie van het plezier en het geluk die je werk je geven. Een burn-out is te voorkomen. Echter wachten mensen vaak te lang met hulp zoeken door een gevoel van schaamte of het gevoel van falen. Een burn-out kun je afwenden als je weet wat de symptomen zijn en hoe je jouw mentale en fysieke conditie op peil houdt. 

Als we kijken naar een burn-out in combinatie met werkgerelateerde factoren dan is het belangrijk dat je werk doet dat bij je past. De mens-gerichte detacheerder Joinuz weet hier alles van en matcht mensen met banen die echt bij hun passen. Dit doen ze met de missie om mensen gelukkig te maken en gezond te houden. Bij Joinuz vind je interessante overheidsvacatures, gemeentebanen en banen in de zorg. Hoe je in je functie lichamelijk en mentaal vitaal blijft, lees je verderop in het artikel.

Ontstaan van een burn-out

Lichaam en geest te lang en hard overbelasten is brandstof voor een burn-out. Een burn-out wordt ervaren als voortdurend in een te hoge versnelling staan waardoor de batterij leeg raakt. Het ontstaan van een burn-out is vaak te wijten aan een combinatie van werk en privé. Er is een verstoorde relatie tussen belastbaarheid en belasting op de werkvloer. Onevenwicht ontstaat als de behoefte en/of capaciteiten van een persoon en de aard van het werk/samenstelling van het team te veel verschillen. De onbalans kan onder andere veroorzaakt worden door een slechte sfeer op de werkvloer, onduidelijke verantwoordelijkheden op het werk en continu de druk voelen om te presteren.

Symptomen van een burn-out komen geleidelijk opzetten en zijn per persoon anders. Burn-out klachten bestaan uit veel piekeren, concentratieproblemen, slecht slapen en voortdurend moe zijn. Daarnaast vindt regelmatig depersonalisatie plaats. Een persoon voelt zich steeds meer afgescheiden van zichzelf en de omgeving. Hierdoor kan de persoon een cynische en negatieve houding ontwikkelen richting mensen in de eigen omgeving, zowel in werk- of privésfeer. Naast mentale en emotionele uitputting ervaren mensen met een burn-out fysieke pijnklachten. Veel voorkomende klachten zijn hoofdpijn, spierpijn en maagpijn.

Werk jezelf gelukkig

Werkgerelateerde issues zijn een katalysator voor een burn-out. Dit ga je tegen door een beroep te beoefenen die bij je past. Hiermee creëer je een gelukkig en gezond leven, waar geen ruimte is voor een burn-out. Joinuz vindt dit belangrijk en stimuleert haar mensen op verschillende manieren om een goede werk/privé balans te vinden en te behouden. Het bevlogen detacheringsbureau heeft vacatures bij diverse overheidsinstanties, in de zorg en andere maatschappelijke organisaties. Voor een aanstelling worden jouw wensen als uitgangspunt genomen. Hier zoeken zij een passende opdracht bij. Als je aansluit bij Joinuz kun je sporten met een aantrekkelijke korting. Zo houd jij je lichaam vitaal. Om je mentale gesteldheid op peil te houden, is er de Joinuz Academy. Wanneer jij lekker bij kan blijven binnen jouw vakgebied, zit je automatisch beter in je vel. Tevens krijg je bij Joinuz de kans om één keer per kwartaal een dag vrijwilligerswerk te doen bij een stichting naar keuze. Zo draag je iets bij aan de maatschappij en kun je een dagje werken maar toch je gedachten even verzetten. Zo ben jij in je beste vorm en daarmee ook nog eens interessanter als werknemer. Kortom: start vandaag nog met de zoektocht naar de ideale baan en verklein het risico dat je een burn-out oploopt.

Reageer op dit artikel
Tags van dit artikel
, , , , ,
Meer van Redactie Pluswijzer

Wandel4daagse Haarlem voor de zevende keer

Na het succes van de voorgaande jaren, kunnen deelnemers tijdens deze zevende...
Lees meer