Barbara Pravi draagt elan van het Franse chanson stijlvol voor

Ze werd tweede, maar wat was zij de grote verrassing van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam afgelopen voorjaar. Française Barbara Pravi: met haar lied ‘Voilà’, geboren, opgetuigd en uitgevoerd in de traditie van het klassieke Franse chanson. Een chanson dat zowel briljant als uitmuntend in zijn eenvoud wereldwijde internationale bewondering en respect oogstte. Frankrijk is helemaal terug met het klassieke chanson, in een fraai en gevoelig nieuw jasje gestoken door superster Barbara Pravi.

Door Bart Jonker  

Écoutez-moi, moi la chanteuse à demi
“Écoutez-moi, moi la chanteuse à demi”, oftewel “Luister naar mij, ik de half-zangeres”, zijn de eerste woorden uit het chanson ‘Voilà’, waarmee Barbara Pravi de volle aandacht van de luisteraars al op haar hand krijgt. Half-zangeres? Feit is dat Barbara Pravi niet alleen zangeres is, maar voor ‘haar andere helft’ tevens een verdienstelijk en begaafd songwriter is van chansons die ze schrijft voor andere artiesten en componeert achter de piano. Daarbij zijn onder anderen klassieke chansonniers als Jacques Brel en Edith Piaf haar grootste inspiratiebron. Zo schreef ze onder meer liedjes voor artiesten als Yannick Noah, Julie Zenatti en Chimène Badi. Ze durft muziekstijlen op te zoeken en dat blijkt uit haar samenwerking met de Amerikaanse hiphop-artiest Jaden Smith, alsmede een Frans duet in de song ‘You are the reason’ van en met de Brit Calum Scott uit de talentenshow ‘Britain’s Got Talent’. 

Multiculturele kunstenaarsfamilie
Niet helemaal verwonderlijk, want deze creatieve muzikaliteit is bij Barbara Pravi al vanaf haar prilste jeugd met de paplepel ingegoten. Ze wordt geboren op 10 april 1993 als Barbara Piévic en groeit op te midden van de entourage van een multiculturele kunstenaarsfamilie in Parijs. Ze is de dochter van een half-Iraanse moeder en een half-Servische vader. Ze neemt haar artiestennaam ‘Pravi’ aan als eerbetoon aan haar Servische grootvader. Pravi betekent ‘echt’. Barbara Pravi koestert met hart en ziel haar multiculturele wortels die ze naar eigen zeggen ook echt voelt. Deze komen tot uiting in haar muziek.  

Veelzijdige carrière
In 2015 lanceert Barbara Pravi haar muzikale carrière met haar eerste titel ‘Amour impoli’, die ze zelf produceert en waarmee ze veel kijkers en luisteraars via de sociale media genereert. Het leidt tot een contract met platenlabel Capitol. Ze speelt als actrice de hoofdrol van Heidi in de film ‘On m’appele Heidi’ en verwerft tevens een van de hoofdrollen in de muzikale komedie ‘Un été 44’. Ze blijft muziek componeren en uitbrengen. In 2018 brengt ze haar minialbum ‘EP Barbara Pravi’ uit. Ze schrijft tevens mee aan liedjes voor het Eurovisie Songfestival Junior als ‘Bim Bam Toi’, et ‘J’imagine’, voor deelneemster Valentina, die het concours in 2020 wint. Met het nummer ‘Voilà’, dat ze samen schrijft met partner Igit, wint ze het Nationaal Songfestival in 2021 om Frankrijk te vertegenwoordigen. Ze behaalt op het Eurovisie Songfestival de tweede plaats, maar het nummer is zo succesvol, dat het qua verkoop al heel snel de platinastatus bereikt.  

Voorvechtster van vrouwenrechten
Barbara Pravi is ook actief als voorvechtster voor de rechten van vrouwen. Ze droeg bij aan het lied ‘Debout les femmes’, dat het officiële lied is voor de Franse vrouwenbevrijdingsbeweging ‘Mouvement de Libération des Femmes’.  

Album ‘On n’enferme pas les oiseaux’
Op 27 augustus jongstleden bracht Barbara Pravi haar album ‘On n’enferme pas les oiseaux’ uit (‘We sluiten de vogels niet op’). Zoals de titel al aangeeft, steekt ze hiermee het thema ‘Vrijheid’ niet onder stoelen of banken.  Pravi weet met dit album meeslepende emoties aan de luisteraar te tonen met nummers als ‘L’homme et l’oiseau’ en ‘Le jour se lève’. Haar Iraanse en oosterse wortels komen prominent aan bod in nummers als ‘Saute’ en ‘La femme’. Uiteraard maakt het nummer ‘Voilà’ tevens deel uit van dit album.  

Concert op 27 november 2022 in Carré
Volgend jaar, op 27 november 2022, doet Barbara Pravi Theater Carré aan in Amsterdam voor een liveconcert, onderdeel van haar tournee. Voor informatie en kaarten kunt u terecht  op www.carre.nl

Fotograafcredits: (c) Nicolas and Siermond

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Actie Oranje Fonds tegen eenzaamheid levert Danielle (59) 10.000 kaarten op
Zo’n 10.000 kaarten zijn er binnengekomen voor de 59-jarige Danielle uit Nieuwleusen....
Read More
0 replies on “Barbara Pravi draagt elan van het Franse chanson stijlvol voor”