Anton de Kom-lezing 2019 door Kathleen Ferrier

Dinsdag 18 juni verzorgt Kathleen Ferrier de jaarlijkse Anton de Kom-lezing in Verzetsmuseum Amsterdam. In haar lezing, getiteld Breuklijnen en bruggen, gaat zij in op veranderingen die diepe maatschappelijke breuklijnen veroorzaken, zowel nationaal als internationaal, hoe daarop gereageerd wordt en hoe er bruggen geslagen kunnen worden. Co-referent is cabaretier en presentator Steven Brunswijk.

Kathleen Ferrier (Suriname, 1957) woont tijdens haar jeugd afwisselend in Suriname en Nederland. Na haar studie Spaans en Portugees in Leiden werkt zij langere tijd in Latijns-Amerika. Van 2002 tot 2012 is zij Tweede Kamerlid voor het CDA, met in haar portefeuille onder meer internationale samenwerking en mensenrechten. Na haar Kamerlidmaatschap verhuist zij naar Hong Kong, waar ze werkt als universitair docent. Ook geeft ze les in Bangladesh en China. Eind 2018 keert Kathleen terug naar Nederland. Ze werkt als gastdocent, bekleedt verschillende bestuursfuncties en is betrokken bij zaken die te maken hebben met internationale betrekkingen. Kathleen leeft en werkt vanuit het principe dat inclusiviteit een meerwaarde is voor iedere samenleving.

Steven Brunswijk (Suriname, 1983) debuteert in het theater in 2012 met zijn cabaretprogramma Vooroordelen. Al eerder krijgt hij grote bekendheid met zijn filmpje Gewoon betalen op de website Dumpert, dat meer dan 500.000 keer wordt bekeken. In 2016 komt hij met zijn eerste tv-programma De Braboneger verkaast bij Avrotros. In 2018 neemt hij deel aan het RTL-5-programma Expeditie Robinson. Momenteel staat Steven in de theaters met zijn voorstelling Van slaaf tot meester.

Anton de Kom (Suriname, 1898 – Neuengamme, 1945) streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname en was verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam in 1945 om in een concentratiekamp.

De Anton de Kom-lezing is een initiatief van het Verzetsmuseum Amsterdam en dagblad Trouw. Sinds 2002 houdt jaarlijks een hoofdspreker de lezing vanuit een zelf gekozen invalshoek. Een co-referent reageert op de lezing. De lezing vraagt aandacht voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in de Nederlandse samenleving.

Anton de Kom-lezing 2019 in Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, 18 juni om 19.30 uur. Duur: 2 uur. Toegang 10 euro. Kaartverkoop: www.verzetsmuseum.org (Logo aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Helft Nederlanders gaat dit jaar niet meer op vakantie

Maar liefst 46 procent van de Nederlandse werknemers verwacht dit jaar niet...
Lees meer