Amsterdam Sinfonietta speelt Sjostakovitsj’ 14e Symfonie met Eva-Maria Westbroek

Op 8, 10 en 12 juni speelt Amsterdam Sinfonietta Sjostakovitsj’ Symfonie nr. 14, met sopraan Eva-Maria Westbroek en bas Mikhail Petrenko. Het programma wordt gecompleteerd met strijkersmuziek van Pärt en Britten.

De symfonie is opgebouwd uit 11 zettingen van gedichten door vier auteurs. Sjostakovitsj zelf was daardoor niet zeker hoe hij dit werk, dat aandoet als een liedcyclus voor sopraan, bas en strijkorkest, moest noemen. Om de thematische eenheid van de gedichten weer te geven, koos hij uiteindelijk voor de benaming ‘symfonie’.

Amsterdam Sinfonietta speelt in dit programma uitsluitend odes van de ene componist aan de andere. Sjostakovitsj droeg zijn symfonie op aan Benjamin Britten. Van Arvo Pärt speelt het orkest het beroemde Cantus in memoriam Benjamin Britten, een van zijn eerste werken in de karakteristieke tintinnabuli-stijl. Variations on a Theme of Frank Bridge droeg diezelfde Britten op aan zijn oude leermeester. Het werk zorgde voor Brittens internationale doorbraak.

Eva-Maria Westbroek & Mikhail Petrenko
Stersopraan Eva-Maria Westbroek zingt de Symfonie nr. 14 voor het eerst. Met muziek van Sjostakovitsj boekte ze grote successen. Haar hoofdrol in Sjostakovitsj’ opera Lady MacBeth of Mtsensk, tevens haar debuut bij DNO in 2006, werd wereldwijd zeer goed ontvangen.  Westbroek trad eerder op met Amsterdam Sinfonietta in 2015, op het Holland Festival. In diverse operarecitals werkte ze al samen met Mikhail Petrenko, die als solist operarollen in de grootste productiehuizen van de wereld vervult. Petrenko zong Sjostakovitsj’ Symfonie nr. 14 al eerder, met het Mariinsky Theaterorkest onder leiding van Valery Gergiev.

Concertdata: Zaterdag 8 juni in Theater Heerlen in Heerlen (20.00 uur), maandag 10 juni in Musis, Arnhem (20.15 uur), woensdag 12 juni in Het Concertgebouw Amsterdam (20.15 uur) (Foto: aangeleverd)

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Oorlog Oekraine zorgt voor schaarste dierenvoer
De Russische inval in de Oekraïne ontregeld de gehele regio. Mens en...
Read More
0 replies on “Amsterdam Sinfonietta speelt Sjostakovitsj’ 14e Symfonie met Eva-Maria Westbroek”