Amsterdam Roots Festival

Het programma van Amsterdam Roots Festival 2018 is rond! Niet alleen muziek, maar ook performance, storytelling, verdieping, urban arts en circus komen samen in de week van 1 t/m 8 juli. De events zijn vaak tot stand gekomen in samenwerking met zowel nieuwe als vertrouwde partners als Pllek, Pakhuis de Zwijger, Studio K en Bimhuis. Roots lanceert een aantal eigen producties zoals het project ‘Rootszoekers’ dat jonge creatieve mensen uitnodigt op zoek te gaan naar een bijzonder verhaal in hun familiegeschiedenis. Daarnaast is Amsterdam Roots Festival coproducent van de interculturele muziekproductie Ke Haber van Noam Vazana die in premiere zal gaan in het Bimhuis. Na het succes van de theatrale boottochten Sites of Memory vorig jaar presenteert Roots deze zomer een geheel nieuwe editie. Kortom een divers programma dat geheel aansluit bij de visie en koerswijziging die vorig jaar ingezet is. Ruimte voor nieuwe verhalen, ontroerend en vaak ook confronterend, getuigen van een krachtig gevoel van eigenwaarde die belangrijker zijn dan ooit om onszelf te definiëren in de globale smeltkroes van de 21e eeuw. De bakens zijn verzet, en Roots verlegt haar focus van tonen van ‘exotische’ cultuur naar verkennen en verdiepen van culturele identiteiten en de hedendaagse functie daarvan. Een splinternieuwe huisstijl zal deze ontwikkeling extra kracht bijzetten. Kunstenaar en ontwerper Michiel Schuurman, bekend van zijn samenwerking met Vlisco en wiens werk te zien is in het Stedelijk Museum, heeft voor Roots een geheel nieuwe look ontworpen.

Afwisselend programma in Bimhuis – 5 t/m 7 juli
De samenwerking tussen Bimhuis en Roots levert dit jaar drie inhoudelijk, heel verschillende avonden op. Op 5 juli wordt er gestart met Kalahari Encounters, een muziekproject van de Namibisch/Belgische zangeres Shishani, samen met haar band Namibian Tales maakt zij een eerbetoon aan het culturele erfgoed van de San, de oudste bewoners van de Kalahari woestijn. In het Kalahari Encounters project scheppen de artiesten nieuwe muzikale vormen, met respect voor de lokale tradities die liefdevol worden vermengd met muzikale elementen uit Westerse en andere Afrikaanse tradities.

De tweede avond wordt Bimhuis overgenomen door Africa Negra, de legendarische band uit São Tomé en Principe die in de jaren 70 en 80 furore maakte. Na 30 jaar speelt de band weer samen, bandleden uit de originele setting aangevuld met nieuw talent. Het publiek wordt meegevoerd door de milde, typische São Tomé rumba-stijl met vingervlugge baslijnen. De reeks in Bimhuis wordt afgesloten met het bijzondere Ladino project van Noam Vazana. Multidisciplinair muziekproject Ke Haber verkent de oorsprong van de eeuwenoude Ladino cultuur, gezien vanuit vier verschillende culturen: Marokko, Turkije, Israël en Suriname. Het project onderzoekt de invloed die de Ladino heeft gehad op andere inheemse en moderne culturen.

Film en theater in Studio K – 6 juli & 7 juli
Het Studio/K programma vindt plaats in twee zalen en is een combinatie van internationale films en korte interdisciplinaire voorstellingen van jonge Nederlandse makers waarin onderzoek naar roots en culturele identiteit centraal staat. Met bijzondere films van vrouwelijke filmmakers uit o.a Denemarken, Argentinië en India. De Nederlandse Emma Lesuis experimenteert met een nieuwe presentatievorm een voorstelling waarin documentaires ‘tot leven’ komen door er een live-aspect aan te verbinden. De voorstelling Papia van het muziek- en spoken-word-collectief VANTA is een muzikale, poëtische, visuele voorstelling over de oorsprong van het Papiaments.

Festival sluit af met Roots Open Air – 8 juli
Als afsluiter van de week vindt in het Oosterpark het vrij toegankelijke openluchtfestival Amsterdam Roots Open Air plaats. De parkdag waar voor iedereen iets te doen of te ontdekken valt. Met een zeer uitgebreid programma vol muziek, theater, verdieping, circus en een mooi programma voor kinderen kan iedereen zich de hele dag vermaken. Natuurlijk is er ook weer een bazaar waar van alles te koop is, van leuke, interessante spullen tot overheerlijk eten uit allerlei keukens van over de hele wereld. De muziekpodia zullen dit jaar betreden worden door onder andere Puerto Candelaria uit Colombia, sprankelende reggae van The Dubbeez, Ammar 808 zware futuristische Noord-Afrikaanse grooves en opzwepende dansmuziek uit Kaapverdië door Bitori maar ook opkomende hiphopartiesten Jay-Way en Pjotr te zien zijn. Op het gebied van circus zijn dit jaar het Ethiopische Sosina/Gamo circus i.s.m. Circus Rotjeknor hun acrobatische kunsten, zoals ze de traditioneel tijdens begrafenissen van geliefden laten zien. Ook Company Satchok en Street Circus London zijn van de partij.

Het volledige programma is te vinden op de vernieuwde website van Amsterdam Roots Festival.

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Kok Yvette van Boven opent minimuseum
In het Tropenmuseum opende kok Yvette van Boven op 2 november haar eigen minimuseum....
Read More
0 replies on “Amsterdam Roots Festival”