Alzheimer Socks-campagne haalt €380.000 op voor onderzoek

66.600 paar sokken verkocht ondanks brand in magazijn 

Tijdens de derde editie van het initiatief Alzheimer SOCKS zijn er 66.600 paar sokken verkocht. In totaal is er met de verkoop van de sokken €380.000 opgehaald voor onderzoek door Alzheimercentrum Amsterdam naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Ondanks een grote brand in het magazijn op 27 september vorig jaar, waarbij er 35.000 paar Alzheimer SOCKS verloren gingen, is het initiatief toch nog een groot succes geweest.

De Alzheimer SOCKS-campagne ging op 18 september 2018 van start. Negen dagen na de start werd door een grote brand in het magazijn in Molenaarsgraaf de volledige voorraad Alzheimer SOCKS vernietigd. Door de brand dreigde het Alzheimercentrum Amsterdam (onderdeel van Amsterdam UMC) €280.000 voor onderzoek mis te lopen. Om die grote schade ten dele te compenseren, werd er besloten om een nieuwe oplage sokken te produceren. Mensen konden via alzheimersocks.nl alvast een pre-order plaatsen of geld doneren. Hier werd massaal gehoor aan gegeven en in december was de volledige voorraad uitverkocht.

Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, vertelt: ,,Voor goed onderzoek naar de oorzaak en behandeling van dementie zijn drie dingen nodig: geld, inspiratie en talent. Het talent is ruim aanwezig in ons centrum; de inspiratie halen we uit de patiënten die we behandelen. Het geld is nu beschikbaar dankzij het team achter Alzheimer SOCKS en de mensen die het initiatief steunen. Ondanks de tegenslag van de brand is het resultaat spectaculair.”

Anders dan voorgaande jaren, waarbij er werd samengewerkt met bekende Nederlandse ontwerpers als Mart Visser en Spijkers & Spijkers, werden de Alzheimer SOCKS van dit jaar ontworpen door alzheimerpatiënt Willem en zijn kleindochter Naomi. De twee verschillende sokken die samen een paar vormen, symboliseren de verwarring waar alzheimerpatiënten dagelijks mee te maken hebben. ,,We zijn ontzettend trots en blij dat we met de sokken van Willlem en Naomi zo’n mooi bedrag hebben opgehaald voor onderzoek én het bewustzijn rondom Alzheimer kunnen vergroten”, aldus het Alzheimer SOCKS team.

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Wanneer levenspijn de levensvreugde verdrijft. 2Doc: Punt Uit
2Doc: Punt Uit geeft een intiem en intrigerend beeld van één van de...
Read More
0 replies on “Alzheimer Socks-campagne haalt €380.000 op voor onderzoek”