Van alles te zien en te doen in Abdij van Egmond

De Abdij van Egmond staat in het teken van Kerstmis. Er is een grote kerstmarkt in het bezoekerscentrum van de Abdij. Bezoekers kunnen hier hun kerstinkopen doen maar ook genieten van een concert of lezing, de kerststallenexpositie bekijken of meedoen aan een workshop. Voor kinderen is er een kerstspel en een tentoonstelling. Ook het restaurant, met producten uit de eigen kloostertuin, staat in het teken van kerst.

Zaterdag 12 november om 14.30 uur bijt predikant en meesterverteller Huub Oosterhuis het spits af met de lezing ‘Wolf en Lam’ in de Abdijkerk. Oosterhuis publiceerde onlangs zijn boek ‘Wolf en Lam’ met bijzondere verhalen. Eerlijk bedacht, soms waar gebeurd. Over heel verschillende mensen, die hij liefheeft zoals ze zijn. Over herkenning en vervreemding, over dood en liefde sterker dan de dood. Tijdens de lezing verzorgt broeder Adri Kortekaas het orgelspel. Zijn nieuwe dichtbundel ‘Het brekende licht’ wordt ook op 12 november gepresenteerd.

In het bezoekerscentrum is een expositie ingericht rond de oorsprong van de feestdagen. Groot en klein ontdekken aan de hand van bijzondere voorwerpen nog veel meer over deze feesten en de tradities die erbij horen. Voor kinderen is er een bijbehorende kijktocht.
Beeldend kunstenaar Pavèl van Houten brengt een ode aan opgeveegde stofpluizen. Van Houten verzamelde verschillende ‘samples’ van openbare locaties die variëren van kerk tot museum. Zijn bewerkte stofpluizen worden onder een microscoop geëxposeerd. Zijn landschappen reizen onder meer naar de Oude Kerk en de Beurs van Berlage en zijn van 16 november tot en met 20 december in Egmond te zien.

Van de Zweedse broeder Nils-Olov worden kleurrijke religieuze en wereldse tekeningen op papier getoond (foto). Er is een wensboom waar iedereen zijn wens in mag hangen. Deze wordt op 9 december geopend door dichter Arij van der Vliet. Ook verzorgt hij in de kerstperiode een dichtworkshop. De broeders demonstreren hun ambacht in de kaarsenmakerij en er zijn kloosterproducten te koop. De kerstmarkt is van 12 november tot en met 6 januari geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Wim Sonneveld 100 jaar, eerbetoon door jonge fans

Op 28 juni is het 100 jaar geleden dat een van Nederlands...
Lees meer