Alles wat je moet weten over re-integratie eerste spoor

re-integratie eerste spoor

Je baan verliezen is nooit leuk, maar als 50-plusser is het nog net even wat pijnlijker. Want in de praktijk blijkt het vaak een stuk ingewikkelder om op die leeftijd nog aan nieuw werk te komen. Gelukkig zijn er steeds meer regelingen die jou als werknemer hierin beschermen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de verschillende regelingen om te kunnen re-integreren na (langdurige) ziekte. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen re-integratie eerste spoor en tweede spoor. In dit artikel lees je wat hiermee bedoeld wordt, zodat je bent voorbereid wanneer je hier zelf mee wordt geconfronteerd.

Wat is re-integratie eerste spoor?

Eerste spoor duidt erop dat een langdurig uitgevallen werknemer re-integreert in het eigen werk. Een re-integratieadviseur gaat dan met jou en je werkgever in gesprek. De situatie wordt in kaart gebracht en de adviseur stelt vast wat er nodig is om de re-integratie te laten slagen. Een onderdeel daarvan is dat wordt gekeken naar mogelijke oplossingen binnen de organisatie om de reden van uitval in het vervolg te voorkomen. Op deze manier weten alle betrokken partijen zeker dat er wordt voldaan aan alle eisen van het UWV en dat het traject op de juiste wijze wordt doorlopen tot aan de zogenaamde WIA-beoordeling. 

Zoals gezegd is het uitgangspunt hierbij om terug te keren in de oorspronkelijke functie. Er kan echter ook blijken dat een andere functie passender is. Belangrijk is dus dat de adviseur samen met jou en de organisatie bepaalt waar de kans op herhaling van het uitvallen zo klein mogelijk is. Dat is voor alle betrokken partijen immers de meest wenselijke situatie.

De rol van de re-integratieadviseur

Het hersteltraject bij langdurige ziekte begint bij een gesprek met een bedrijfsarts, die in kaart brengt hoe het probleem in de eerste plaats is ontstaan. Zoals hierboven al kort aangestipt, wordt een re-integratieadviseur meestal in de arm genomen wanneer je als werknemer voldoende bent hersteld om te beginnen met herintreden. Het is natuurlijk in het belang van jou, maar ook van je werkgever dat dit goed gebeurt. 

Je wilt immers zo min mogelijk kans op herhaling of terugslag. De adviseur zorgt er daarom voor dat de re-integratie op de juiste manier verloopt, maar brengt ook in kaart waar mogelijke aanpassingen nodig zijn om de kans op herhaling te verkleinen.

Het belangrijkste is in ieder geval om een goede verstandhouding met de werkgever zoveel mogelijk in stand te houden, wanneer je als werknemer wordt geconfronteerd met langdurige uitval. Er kan in dergelijke trajecten een heel juridisch getouwtrek op gang komen, maar je hebt elkaar uiteindelijk toch nodig om tot een oplossing te komen. Belangrijk is dan ook om je niet te laten meeslepen door oplopende emoties. Juist daarom is het verstandig om tijdig een deskundige re-integratieadviseur in te schakelen, die het traject kan begeleiden en weet wat de rechten en plichten van beide partijen zijn.

Een partij die hierin kan voorzien, is Xs2more, met kundige re-integratieadviseurs die vanuit vestigingen door het hele land actief zijn. De adviseurs staan je graag te woord om jouw persoonlijke situatie te bespreken en je te informeren wat zij hierin kunnen betekenen. 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Hoe maak je je trap veiliger, ook voor wanneer je ouder wordt?
Naarmate je ouder wordt, kan traplopen een uitdaging worden. Daarom kiezen veel...
Read More
0 replies on “Alles wat je moet weten over re-integratie eerste spoor”