Airbnb-onderzoek Noord-Holland

De meeste toeristen die via Airbnb een woning in Noord-Holland-Noord boeken zijn Duitsers (43 procent) en Nederlanders (33 procent). Een kwart van het aantal boekingen in de metropoolregio Amsterdam wordt gedaan door Amerikanen (25 procent). Dat blijkt uit onderzoek van de provincie Noord-Holland.

Deze en vele andere gegevens zijn terug te vinden in het onderzoek ‘Airbnb in Noord-Holland’. Zo steeg het aantal vakantieverblijven op Airbnb dat in Noord-Holland-Noord werd aangeboden met ruim 33 procent ten opzichte van 2017. Naast particuliere woningen wordt op Airbnb ook aanbod op vakantieparken, hotels en pensions opgenomen.
Gedeputeerde Recreatie en Toerisme Jaap Bond: ,,Holland boven Amsterdam is prachtig. Ik ben blij dat steeds meer toeristen ook deze regio ontdekken. Nu het aanbod van vakantiewoningen in deze gebieden groeit, hebben toeristen meer mogelijkheden om die kant op te gaan.”
Verreweg de meeste slaapplaatsen die in Noord-Holland via Airbnb worden aangeboden bevinden zich in Amsterdam (bijna 64 procent). Op gepaste afstand volgen Haarlem (ruim 5 procent), Bergen (3 procent) en Zandvoort (1,5 procent). De gemiddelde prijs voor een accommodatie is € 158,16 per nacht. De duurste accommodaties bevinden zich in Bloemendaal (gemiddeld € 207,68) en de goedkoopste in Heerhugowaard (€ 74,63).
Zowel de gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam als in Noord-Holland Noord zijn bezig met het ontwikkelen van manieren om regionaal de afweging te kunnen maken of een hotel, vakantiepark of camping meerwaarde heeft. De provincie biedt met dit onderzoeksrapport inzicht in het aandeel dat Airbnb daarbinnen heeft.
Onderzoeksmethode
Airbnb deelt eigen gegevens alleen met een aantal grote steden als Barcelona, Londen en Amsterdam. Onderzoeksbureau BeFormation heeft daarom gebruik gemaakt van ‘webscraping’. Met deze techniek wordt publiek beschikbare informatie van internet verzameld en slim gecombineerd. Voor dit onderzoek heeft BeFormation zich onder andere gebaseerd op het aantal advertenties en recensies.
Amsterdam
De cijfers die in het onderzoek over Amsterdam gaan wijken af van de rest van de onderzoeksresultaten. Eén van de oorzaken van dit verschil heeft te maken met de manier waarop Airbnb advertenties weergeeft in de zoekresultaten. Dat is medio april 2018 veranderd waardoor in de webscraping-methode niet meer dezelfde selectie van advertenties wordt weergegeven bij een zoekopdracht. Dit heeft vooral effect in gebieden met veel advertenties zoals de gemeente Amsterdam. Hierdoor kan het aantal gevonden advertenties 20 tot 30 procent lager uitvallen.
Daarnaast is Amsterdam één van de steden die halfjaarlijks data op basis van het aantal boekingen ontvangt van Airbnb. Daardoor ontstaat een verschil in de cijfers tussen het onderzoek van de provincie en de gegevens die de gemeente Amsterdam publiceert. In dit onderzoek werden 17.256 advertenties gevonden. Het daadwerkelijke aantal advertenties in de gemeente Amsterdam was 19.889. (Foto: aangeleverd)
Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Nieuwe leesclubs die online beginnen
Lees je graag en wil je wel eens zien of een leesclub...
Read More
0 replies on “Airbnb-onderzoek Noord-Holland”