Affichemuseum heropent met dubbeltentoonstelling

Na een complete renovatie van meer dan een jaar worden de deuren van het Affichemuseum aan het Grote Oost te Hoorn heropend op 24 april met eendubbeltentoonstelling: affiches van Jan Toorop en van de Amsterdamse School.
Jan Toorop is rond 1900 samen met van Gogh en Mondriaan een van de meest toonaangevende kunstenaars in Nederland. Toorop’s oeuvre omvat veel verschillende stijlen, van neo-impressionistisch tot symbolisch en was daarmee een van de vernieuwende krachten binnen de schilderkunst.
Dit jaar wordt het eeuwfeest gevierd van de Amsterdamse School, een kunststroming die gekenmerkt wordt door een overdaad aan monumentale ornamentiek. Gebruik werd gemaakt van expressieve en fantastische vormen, verwant aan het expressionisme. Niet alleen de architectuur was stijlbepalend voor de Amsterdamse School maar ook in andere toepassingen werd de stijl gebruikt. Veelzijdige kunstenaars als Jac. Jongert, Carl Lion Cachet en W. Bogtman, hielden zich naast tekenen en schilderen ook bezig met het ontwerpen van bijvoorbeeld tapijten, behang, meubels, glas in lood. Deze tentoonstelling laat zien hoe zij de grafische vormgeving beïnvloed hebben aan de hand van door hen ontworpen affiches. De tentoonstelling loopt tot en met 26 juni.
Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Varen in natuurgebied Landschap Noord-holland

In mei kan iedereen elke zondagmorgen mee met een vaartocht door natuurgebied Eilandspolder. Opstappen bij...
Lees meer