ABIBIMAN EFFE: Ghanese portretten

Kunstenaar Huib van den Broek, uit Heemstede, exposeert zijn Ghanese portretten in de Zocherlounge in Bloemendaal. Professor R.M Lapré zal donderdagavond om 19.30 uur de expositie openen met medewerking van een Ghanese muziek-en dansgroep.

Huib van den Broek studeerde binnenhuisarchitectuur en grafische vormgeving. Hij startte een reclamestudio waarna hij in 1984 koos voor freelance illustrator. De laatste jaren schildert hij bij voorkeur met acryl omdat dat het beste past bij de keuze van zijn thema’s. Zijn werk wordt getypeerd door de gerichtheid op de beleving van het moment, met bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur.

Zijn laatste thema, Afrika, heeft te maken met deze lichteffecten en het gebruik van kleuren. Hij portretteert alledaagse gewone mensen gehaald uit de grote diversiteit van de vele stammen in Afrika. De prachtige huid in al zijn kleurschakeringen waarbij het pallet varieert van licht beige tot diep donker bruin. En uiteindelijk wordt het portret sprankelend door de vaak felle kleuren van de kleding en sieraden.

Voor de herkomst van de naam Afrika zijn veel verklaringen. De Afrikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Wole Soyinka heeft er voor gepleit om de in het Akan gebruikte term Abibiman te introduceren voor Afrika.  Vanuit deze gedachte is voor deze titel gekozen: ABIBIMAN EFFE.

De expositie is te zien in de Zocherlounge, Zocherlaan 1 te Bloemendaal. Geopend zaterdag en zondagmiddag 13.00-17.00 uur of op afspraak. Zondag 28 oktober wordt tussen de werken van Huib van den Broek een jazzconcert verzorgd door Maarten Regtien. Hij zal op de piano een soloconcert verzorgen met o.a. werk van Keith Jarrett. Aanvang 16.00 uur. Voor zowel de expositie als het concert is de toegang vrij. (Foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
World Press Photo 2018 open in De Nieuwe Kerk
Op zaterdag 14 april is in De Nieuwe Kerk Amsterdam World Press...
Read More
0 replies on “ABIBIMAN EFFE: Ghanese portretten”