Tentoonstelling ‘Rembrandt in Parijs’

Vollon Antoine (1833-1900). Paris, musée d'Orsay. RF2696.

Het is een fenomeen waar maar weinigen mee bekend zijn: Rembrandt was in de negentiende eeuw een icoon voor een groot aantal Franse avant-garde kunstenaars en (post)impressionisten. Grote namen als Édouard Manet, Edgar Degas, Odilon Redon en Theodore Rousseau namen Rembrandt en zijn werk als voorbeeld. Voor hen was hij een anti-academische cultfiguur, een kunstenaar die zich niets aantrok van academische regels en de wereld om zich heen heel direct wist te vatten. Veel Franse kunstenaars besloten ook – net als Rembrandt – te gaan etsen. Dit leidde tot een heropleving van deze kunstvorm.

Op 21 september opent in Museum Het Rembrandthuis de tentoonstelling Rembrandt in Parijs. Manet, Méryon, Degas en de herontdekking van de etskunst (1830-1890). Nog nooit eerder was deze opleving van de etskunst in Frankrijk een onderwerp voor een tentoonstelling. Voor de expositie zullen de mooiste kunstwerken worden samengebracht: elegante Franse dames, Parijse stadsgezichten, indrukwekkende landschappen en artistieke affiches.

Foto: Antoine Vollon, Portret van de kunstenaar, 1865, olieverf op doek, 41,2 x 33,2 cm, Parijs, Musée d’Orsay (foto: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Muizenhuisfestival in Het Scheepvaartmuseum
  Tijdens het Paasweekend op zondag 1 en maandag 2 april 2018...
Read More
0 replies on “Tentoonstelling ‘Rembrandt in Parijs’”