8 miljoen ingevulde keuzes in het Donorregister

Sinds een paar dagen staan er meer dan 8 miljoen ingevulde keuzes in het Donorregister. De nieuwe donorwet, die op 1 juli van kracht werd, vraagt van alle mensen vanaf 18 jaar om een keuze te maken over orgaandonatie. De afgelopen maanden nam het aantal ingevulde keuzes sterk toe doordat iedereen, die nog geen keuze had gemaakt, een brief kreeg vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport: ,,Mooi dat meer dan 8 miljoen mensen hun eigen keuze hebben vastgelegd in het Donorregister. Want als je zelf een keuze invult, is het na je overlijden voor je partner of familie duidelijk hoe jij dacht over het doneren van organen en weefsels. Heb je nog geen keuze ingevuld? Vul dan je keuze in via het formulier of op www.donorregister.nl. En vraag als het nodig is hulp van een bekende of bel naar het informatienummer op de website.”


Ingevulde keuzes

51,1% van de mensen die hun keuze hebben ingevuld zegt ja tegen orgaandonatie. 37,6% kiest ervoor geen donor te worden en 11,3% laat de keuze aan iemand anders over. Van Ark: ”Het maakt niet uit welke van de vier opties je kiest, als het maar je eigen keuze is. En als je het maar bespreekt met je familie.” Je kunt je keuze op ieder moment veranderen op www.donorregister.nl.

Geen bezwaar tegen orgaandonatie


Vul je na ontvangst van de brief en de herinneringsbrief niets in, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief. 

Meer weten?


Ga voor meer informatie naar donorregister.nl en lees verhalen en video’s over de keuzes van anderen. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt. (Illustratie: aangeleverd)

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Wie wordt de slimste mens?
Vanaf maandag 24 juli keert de succesvolle kenniskwis De slimste mens weer...
Read More
0 replies on “8 miljoen ingevulde keuzes in het Donorregister”