7 tips voor een slimme Sinterklaas

Wist u dat meer dan de helft van de Nederlanders tijdens de feestdagen weleens een cadeau ontvangt dat minder in de smaak valt? Mariska Joustra van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vertelt: ‘Ruim 17% van deze cadeaus belandt ongebruikt in de kast. 7 op de 10 kinderen gebruiken weleens hun cadeaus niet, ze hebben te veel gekregen, vinden het niet leuk of ze hadden het al. Ons belangrijkste advies is dan ook, vraag om een verlanglijstje, zo geef je elkaar geen ongewenste cadeaus. Zonde van alle grondstoffen, energie én zonde voor je portemonnee!’

7 tips voor een slimme Sint

  1. Vraag een verlanglijstje, zo weet je zeker dat de ontvanger blij is met het cadeau. 
  2. Wist je dat de Goedheiligman ook tweedehands speelgoed aflevert? Kies je tweedehands, dan bespaar je grondstoffen en in je eigen portemonnee. Dat komt goed uit in de dure decembermaand!
  3. Kies degelijk speelgoed dat lang(er) meegaat. 
  4. Ook is het beter speelgoed zónder batterijen te kopen, deze bevatten schadelijke stoffen voor het milieu. Heb je toch batterijen nodig? Kies dan voor oplaadbare exemplaren. 
  5. Valt een cadeau onverhoopt niet in de smaak of zijn jouw kinderen ermee uitgespeeld? Geef het dan door of verkoop het. 
  6. Maak je surprises of ga je dobbelen? Challenge je vrienden en familie en spreek af dat je gaat schatzoeken in kringloopwinkels. Vintage is helemaal hip! Of spreek met dobbelen af dat er minimaal één doorgeefcadeau bij moet zitten. Iets wat ongebruikt in je huis ligt. 
  7. Je kunt ook een belevenis cadeau geven, zoals een bon voor een massage, cursus, filmavond, theaterbezoek of ander uitje.

Meer tips zijn te vinden op de Groene Cadeauwijzer van Milieu Centraal. 
Swap je speelgoedMariska Joustra heeft nog een tip: ‘SwapSint is een initiatief dat zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven wil geven op lokale speelgoedruilmarkten en via de Swip Swap-app. In jouw directe omgeving kun je speelgoed vinden, ruilen en zo direct op zoek gaan naar het speelgoed dat op het verlanglijstje staat.’

Foto: Pixabay

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Prinses Beatrix naar Hollandse meesters in EYE
Prinses Beatrix woont zaterdag 23 januari in EYE in Amsterdam de besloten...
Read More
0 replies on “7 tips voor een slimme Sinterklaas”