7 op de 10 wil CoronaMelder op vakantie in Europa gebruiken

72% van de mensen die de CoronaMelder-app hebben gedownload of dat binnenkort willen doen, wil de app ook gebruiken op hun vakantie in Europa. In eerste instantie wist de meerderheid van deze mensen niet dat CoronaMelder ook in andere Europese landen werkt. Dit blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Motivaction die is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

CoronaMelder werkt samen met apps uit 11 andere Europese landen. Als je de Nederlandse app gebruikt, ontvang je ook meldingen als je langere tijd dicht bij een Duitser bent geweest die de Corona-Warn-App heeft geïnstalleerd en later positief is getest. Dit is extra belangrijk met de besmettelijkere deltavariant. Ook blijkt uit cijfers van het RIVM dat er veel mensen besmet terugkomen uit het buitenland.

Ga je naar Duitsland, Italië, Spanje, België, Kroatië, Denemarken, Finland, Noorwegen, Ierland, Letland of Slovenië, dan kun je CoronaMelder dus óók gebruiken. Zo word je ook op vakantie eerder gewaarschuwd als je meer risico hebt gelopen op een coronabesmetting. 

Ook voor de samenwerking van CoronaMelder met apps uit andere landen is de privacy een belangrijk punt. Binnen de Europese samenwerking kunnen alleen corona-apps met elkaar communiceren die volgens dezelfde eisen voor privacy als CoronaMelder zijn gemaakt. CoronaMelder wisselt alleen gegevens uit die noodzakelijk zijn. Net zoals bij CoronaMelder weten ook de corona-apps uit andere landen niet wie je bent of waar je bent.

CoronaMelder in het kort

Dankzij CoronaMelder worden mensen die nog geen klachten hebben, eerder gewaarschuwd dat zij in contact zijn geweest met iemand die corona blijkt te hebben. Ook mensen die je niet kent. CoronaMelder blijft belangrijk, ook nu er steeds meer mensen gevaccineerd zijn. Want ook als je gevaccineerd bent, is er een kans dat je corona krijgt en het virus doorgeeft.

Ook als je geen melding krijgt, werkt de app. Je krijgt alleen een melding als je bij een appgebruiker in de buurt bent geweest die later corona bleek te hebben en dit door heeft gegeven via de app. Krijg je een melding, raak dan niet in paniek. Het is niet zeker dat jij dan corona hebt. Wel heb je extra kans gelopen op besmetting. De app vertelt je precies wat je na een melding het beste kunt doen.

Zo download je CoronaMelder

Sinds de lancering in oktober 2020 is de app ruim 5 miljoen keer gedownload. Ruim 195.000 mensen hebben anderen via de app gewaarschuwd. Heb je de app nog niet gedownload? Ga naar de App Storeen de Google Play Store om CoronaMelder te downloaden. In een minuut zet je de app op je mobiel. Het gebruik van de app is altijd vrijwillig.

Goed voorbereid op reis

Voorkom vervelende verrassingen op reis. Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. De situatie in een land kan snel veranderen. Check daarom voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie over het reisadvies op nederlandwereldwijd.nl. Kijk voor meer informatie over CoronaMelder op coronamelder.nl. Voor vragen over de app, kan je ook gratis bellen met de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8:00 tot 20:00 uur.

Over het onderzoek

Het onderzoek is van 18 tot en met 21 juni 2021 uitgevoerd door Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aan het onderzoek namen 1.086 Nederlanders deel, die samen een representatieve afspiegeling vormen van Nederland op de kenmerken leeftijd, opleiding, geslacht, regio en etniciteit.

Foto: aangeleverd

Reageer op dit artikel
Tags from the story
More from Redactie Pluswijzer
Met de fluisterboot op zoek naar voedsel in de Eilandspolder, Driehuizen
Het is een van de trends van deze tijd. Zelf je voedsel...
Read More
0 replies on “7 op de 10 wil CoronaMelder op vakantie in Europa gebruiken”