6880 handtekeningen voor een mantelzorgvrije week

De afgelopen weken ondertekenden 6880 mensen de petitie waarmee ze mantelzorgers een vrije week gunnen, zonder gedoe. Deze handtekeningen werden op 7 mei overhandigd aan respijtaanjager Clémence Ross. Op dit moment levert vervangende zorg veel regelwerk op én worden mantelzorgers voor een weekje vakantie van het kastje naar de muur gestuurd. Reden voor vrouwenmerk Margriet en MantelzorgNL om deze petitie te starten.

Zonder gedoe

Er zijn in Nederland maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen voelen zich overbelast. Het is voor hen essentieel om de zorg af en toe even over te dragen. Om op adem te komen en daarna weer uitgerust aan de slag te gaan. Zelfs het regelen van één weekje vervangende zorg per jaar om zelf op vakantie te gaan, levert vaak al veel frustraties op. Met de petitie willen de initiatiefnemers dat iedere mantelzorger zonder gedoe een mantelzorgvrije week kan organiseren, bij één aanspreekpunt en op een eenvoudige manier.

Steun in de rug

De initiatiefnemers overhandigden de handtekeningen, tijdens een bijeenkomst met mantelzorgprofessionals in Apeldoorn, aan voormalig staatssecretaris voor volksgezondheid Clémence Ross. Zij is eind februari door minister Hugo de Jonge aangesteld als aanjager respijtzorg. In juni presenteert zij haar voorlopige bevindingen, die ze de rest van het jaar zal gaan toetsen in het veld. Ross: ‘Ik kom inderdaad veel gedoe tegen als het gaat om vervangende zorg. Ik zie deze handtekeningen als een belangrijke steun in de rug. Bovendien weet ik dat de bijna 7.000 handtekeningen staan voor een veel grotere groep mensen die deze oproep ook steunen.’

Samen

Mantelzorg is een belangrijk terugkerend maatschappelijk thema in Margriet. Ook start binnenkort in het magazine de serie ‘Ik zorg voor jou’ waarin verschillende mantelzorgers hun ervaringen delen. Margriet en MantelzorgNL bedanken de 6880 ondertekenaars voor hun handtekening!

Foto: v.l.n.r. Marjo Wolters, Marketingmanager Margriet, Clémence Ross, Rijspijtaanjager, Liesbeth Hoogendijk, Directeur MantelzorgNL. (Fotograaf: Jeroen van Heijningen).

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Muizen en ratten nemen Nederland over
Maar liefst 56 procent van de Nederlanders heeft recentelijk muizen in en...
Read More
0 replies on “6880 handtekeningen voor een mantelzorgvrije week”