65-plussers in Noord-Holland hebben vaakst ernstig valincident

Noord-Hollandse 65-plussers worden – relatief gezien – het vaakst opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een val. In die provincie worden 16% meer incidenten gemeld dan elders in Nederland. De grootste uitschieter is Amstelveen: ernstige valincidenten vinden hier 56% vaker plaats. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Stannah naar valincidenten, op basis van de meest recente CBS-data.

Zuid-Holland op tweede plaats

Jaarlijks worden er in Nederland 151 ziekenhuisopnames per 10.000 65-plussers gemeld als gevolg van een accidentele val. Ondanks dat ernstige valincidenten onder 65-plussers overal in Nederland voorkomen, zijn er verschillende provinciale en lokale trends te zien. Zo is het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per jaar door een valongeluk het hoogst in Noord-Holland (176 per 10.000 senioren) en Zuid-Holland (161), terwijl ouderen in Zeeland (98) en Flevoland (111) juist het minst vaak een ernstig valincident hebben.

Veel valpartijen in Amstelveen

Ook op gemeentelijk niveau zijn er grote verschillen, blijkt uit het onderzoek. Zo vinden op landelijk en provinciaal niveau relatief de meeste ernstige incidenten plaats in Amstelveen (236 per 10.000 senioren). Dit is 56% hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook in Bloemendaal (220), Haarlem (220) en Heemstede (216) is dit aantal ziekenhuisopnames hoog. Binnen de provincie lijken ouderen in Enkhuizen het minst vaak hun evenwicht te verliezen met ernstige gevolgen. Hier worden jaarlijks ‘slechts’ 104 valincidenten gemeld per 10.000 65-plussers. Ook worden er relatief weinig senioren uit Stede Broec (106) en Medemblik (111) opgenomen na een accidentele val.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.stannah.nl/valpreventie-ouderen-ultieme-gids/#valpreventie-in-cijfers. (Foto: Peggy & Marco Lachmann-Anke via Pixabay)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Bluestrain in Thalia
De 21e editie van de ‘Bluestrain to Thalia’ op zaterdag 8 april met...
Read More
0 replies on “65-plussers in Noord-Holland hebben vaakst ernstig valincident”