50-plussers onvoldoende bewust van risico’s vitaminetekorten

Tijdens de 50PlusBeurs is afgelopen week onderzoek gedaan naar de kans op vitaminetekorten en het gebruik van vitamines. Meer dan de helft van de ondervraagde 50-plussers is niet op de hoogte van risico’s op tekorten aan vitamines op oudere leeftijd. Het verhoogde risico op een vitamine B12 tekort, het ontstaan van vitamine- en/of mineralen tekorten bij medicijngebruik en het opvolgen van het advies van de Gezondheidsraad voor vitamine D gebruik kwamen aan bod.

Uit het onderzoek is gebleken dat 54% van de vrouwen tussen de 50-70 jaar en 47% van de mannen en vrouwen boven de 70 jaar zich niet houdt aan het advies van de Gezondheidsraad om extra vitamine D in te nemen. 54% weet niet dat vitamine B12 bij ouderen minder goed wordt opgenomen, waardoor tekorten kunnen ontstaan. Van de 900 ondervraagden gebruikt 51% dagelijks medicijnen. Ruim de helft van alle ondervraagden is niet bewust dat langdurig gebruik van specifieke medicijnen de opname van voedingsstoffen kan remmen en kan leiden tot vitamine- en/of mineralen tekorten.

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan neveneffecten hebben, zoals verlaging van opname van stoffen uit voeding, verminderde eetlust, verandering in de stofwisseling en verlies van voedingsstoffen via urine. 51% van de deelnemers gebruikt dagelijks medicijnen en 54% van alle ondervraagden weet niet dat langdurig medicijngebruik de opname van voedingsstoffen kan remmen. Mogelijke vitaminetekorten die kunnen ontstaan zijn:

· metformine (medicijn voor ouderdomsdiabetes – mogelijk tekort aan: vitamine B12, foliumzuur

· maagzuurremmers – mogelijk tekort aan: magnesium

· plastablet (verlagen bloeddruk) – mogelijk tekort aan: kalium, magnesium, vitamine B1, zink

· bij gebruik van meer dan 5 medicijnen tegelijk – mogelijk tekort aan: vitamine D

· corticosteroïden/bijnierschorshormoon (ontstekingen en bij reacties van het afweersysteem) – mogelijk tekort aan: kalium, foliumzuur, magnesium, vitamine B1, zink, calcium, chroom en vitamine D

Uit recente gegevens van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) blijkt dat 65-plussers globaal gemiddeld 4,3 verschillende geneesmiddelen gedurende een heel jaar gebruiken. Supplementinfo.nl is een onafhankelijk kenniscentrum voor voedingssupplementen. Bezoekers vinden er informatie over de werking van supplementen en welke supplementen wanneer nuttig zijn. In het supplementen ABC en het gezondheids ABC staat informatie per supplement of gezondheidseffect. Een andere manier om te ontdekken wat een goede keuze is, is de Schijf voor jouw Lijf. Mensen kunnen aan de hand van persona’s waar ze zich in herkennen, ontdekken waar specifieke behoeftes voor voedingssupplementen voor hen persoonlijk liggen.

 

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Ed van der Elsken op de Parade
Op het reizende theaterfestival de Parade wordt deze zomer een nieuwe beleving...
Read More
0 replies on “50-plussers onvoldoende bewust van risico’s vitaminetekorten”