5 redenen waarom het belangrijk is om regelmatig te fietsen

We weten allemaal dat bewegen gezond is, en de beste manier om van de voordelen van lichaamsbeweging te kunnen profiteren, is door het regelmatig te doen. Het is al lang geen geheim meer voor de wetenschap dat bewegen enkele essentiële gezondheidsvoordelen biedt, en fietsen is de ideale manier om op latere leeftijd de effecten daarvan te oogsten.

 1. Een lager vetpercentage
  Net zoals alle andere vormen van beweging verbrandt fietsen calorieën, wat betekent dat het kan bijdragen tot een verlies aan lichaamsvet. Overgewicht is één van de meest voorkomende gezondheidsaandoeningen in de maatschappij van tegenwoordig, en regelmatig fietsen verlaagt het risico hierop drastisch.
 2. Bescherming van de gewrichten
  Bepaalde sporten zijn erg belastend waardoor ze een risico vormen voor de integriteit van gewrichten en beenderen. Denk maar aan lopen en touwtjespringen, waarbij de knieën en de heup het soms zwaar te verduren krijgen. Fietsen neemt dit risico grotendeels weg door de lagere impact op gewrichten.
 3. Fietsen maakt je jonger
  Regelmatig zorgt er niet enkel voor dat je gewicht verliest, het zorgt er ook voor dat je lichaam effectief jonger is. Met de fiets op pad gaan remt volgens onderzoeken het verouderingsproces af, en dat zou te danken zijn aan zowel de betere bloedcirculatie als de blootstelling aan zonlicht. Hierdoor worden verouderende toxines sneller afgevoerd.
 4. Dieper slapen
  Sporten geeft je dan misschien wel meer energie in het algemeen, dagelijks een halfuurtje fietsen verbetert de slaapkwaliteit aanzienlijk. Door regelmatig in het (fiets)zadel te springen halveer je te tijd die nodig is om in slaap te vallen, en daarbovenop slaap je ook langer. Dit is wederom te danken aan het zonlicht, dat het lichaam in staat stelt een natuurlijk slaapritme aan te nemen. (bron: Gezondheidsnet)
 5. Een snellere vertering
  Misschien niet het eerste dat in je opkomt als je denkt aan fietsen, maar een fietstochtje maken zou wel eens je darmen sneller kunnen doen werken. Door beweging wordt er immers meer water opgenomen, waardoor voedsel beter verteerd wordt. Daarbij krijgt het metabolisme een boost, wat dan weer resulteert in een betere opname van voedingsstoffen.
  Zorg dat je je fiets altijd veilig op slot zet. Je betaalt tenslotte een redelijk bedrag voor een fiets en wil dan niet dat deze binnen de kortste keren wordt gestolen. Het zomerse weer begint zo langzamerhand aan te breken: een ideaal moment om weer eens lekker met de fiets erop uit te trekken!
Reageer op dit artikel
Tags from the story
,
More from Redactie Pluswijzer
Blote bomen, kunst in het bos!
Blote Bomen: een aandachtig oog voor het subtiele karakter van bomen. Ga...
Read More
0 replies on “5 redenen waarom het belangrijk is om regelmatig te fietsen”