2Doc kort: The Atomic Soldier

Verbijsterende verhalen van de paar nog in leven zijnde soldaten, die in de jaren vijftig als proefkonijn gebruikt zijn voor Amerikaanse kernproeven.

Na meer dan veertig jaar van gedwongen zwijgzaamheid vertellen de laatst overlevende ‘atomic soldiers’ hun verbijsterende verhaal. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog doet het Amerikaanse leger omvangrijke atoomproeven in de Nevadawoestijn, op 70 km van Las Vegas, en in de Grote Oceaan. Naar schatting hebben zo’n 400.000 manschappen meer dan 1.000 atoombomproeven moeten ondergaan. De missies waren geheim. De soldaten wisten niet waar ze voor ingezet werden en waren naïef over hun blootstelling aan radioactieve straling. Hoe heeft dit de rest van hun leven getekend?

In sobere, indrukwekkende interviews worden de ervaringen van destijds tastbaar. Net op tijd heeft Morgan Knibbe hun getuigenissen opgetekend; nu er nog maar een paar ‘atomic soldiers’ in leven zijn die het kunnen navertellen. Regie Morgan Knibbe, geproduceerd door Deep Dynamics. (Foto: Atomic Soldier)

Uitzending: Maandag 21 mei om 22.20 uur op NPO 2.

 

Reageer op dit artikel
Meer van Redactie Pluswijzer

Dutch Design op Nationale Tulpendag

Op zaterdagochtend 21 januari leggen tulpenkwekers op de Dam in Amsterdam de...
Lees meer