2Doc: Freek – Hoelang kan ik nog mee?

Maandag 2 september om 20.25 uur op NPO 2.

Freek de Jonge wordt op 30 augustus 75 jaar. In de documentaire Freek – Hoelang kan ik nog mee? legt de jonge filmmaker Dennis Alink de cabaretier, die geliefd en verguisd wordt maar in ieder geval nooit gas terugneemt, op de snijtafel. Hoe is Freek op dit punt gekomen en hoelang wil en kan hij nog doorgaan?
‘Hoelang kan ik nog mee?’ zingt Freek de Jonge (1944) in deze documentaire. Dennis Alink (1989) onderzoekt hoe de cabaretier, wiens leven en werk onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, omgaat met zijn houdbaarheid als artiest en als mens. Alink laat Freek zijn eigen leven ontleden, waarbij hij gevoelige kwesties aansnijdt die Freek tot nu toe liever uit de weg ging; het artistieke werk heeft vaak voorrang gekregen boven zijn persoonlijke leven, wat soms pijnlijk uitpakt. In hoeverre gebruikt de cabaretier het podium om aan de realiteit te kunnen ontsnappen?
Geconfronteerd met bevriende collega’s als André van Duin, Herman Finkers, Jacques Klöters en geliefden als zijn vrouw Hella en zijn zus, ontstaat een ontwapenende film over een man voor wie de bühne verlaten geen optie lijkt. Wat heeft hem gevormd, wat houdt hem al die jaren gaande en hoe gaat hij nog door?
2Doc: Freek – Hoelang kan ik nog mee? is geproduceerd door DOXY in coproductie met VPRO en mede mogelijk gemaakt door CoBO, NPO-fonds en de Netherlands Film Production Incentive van het Nederlands Filmfonds. (Foto: aangeleverd)
Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Zet je Kerstboom Buiten: landelijke actie tegen eenzaamheid
Deze kerst ligt eenzaamheid op de loer. Wordt het de meest eenzame...
Read More
0 replies on “2Doc: Freek – Hoelang kan ik nog mee?”