NOS-onlineproject over 75 jaar bevrijding goed bezocht

Na bijna een jaar is een einde gekomen aan het NOS-onlineproject over 75 jaar bevrijding. Tussen 5 september vorig jaar (Dolle Dinsdag) en 2 september dit jaar (de Japanse capitulatie) volgde een klein team redacteuren de gebeurtenissen van 75 jaar geleden op de voet. De redacteuren vertelde die gebeurtenissen, in dagelijks een of meer artikelen, alsof ze nu gebeurden.

75 jaar Bevrijding is het grootste onlineproject in de geschiedenis van de NOS en was een om poging gebeurtenissen uit het laatste oorlogsjaar – door ze te vertellen op de manier waaraan we nu gewend zijn – invoelbaar te maken. De verschrikkingen, maar ook de ongemakken; de grote verhalen, maar ook de kleine. Des te belangrijker nu nog maar weinig mensen uit de eerste hand kunnen vertellen hoe het was om in onvrijheid te leven, in een door de nazi’s bezet Nederland.

Bereik

Hoewel van tevoren geen inschatting was te maken hoeveel lezers de site zou trekken, was het streefgetal 10.000 per dag. Het zijn er ruim het dubbele geworden. Enkele cijfers: de site is in totaal (tussen 5 september 2019 en 31 augustus 2020) 9,1 miljoen keer bezocht door ruim 3,3 miljoen unieke bezoekers. Per dag komt dat neer op gemiddeld 25.000 bezoekers. Het meest gelezen artikel was ‘Moeder vindt zoon terug door tijdschriftfoto’ met ruim 180.000 bezoeken. De meest bekeken video was Hoe het Japanse rijk in het defensief wordt gedrukt’, met 106.000 plays. Zo’n 35.000 mensen abonneerden zich op de wekelijkse nieuwsbrief met een selectie uit de gepubliceerde artikelen.

Het project

De NOS heeft het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan de herdenking van 75 jaar Bevrijding. Dat deed de omroeporganisatie niet alleen met dit online-project en een vergelijkbare website van het NOS Jeugdjournaal. De NOS bracht ook de NOS Bevrijdingsjournaals (vijf reeksen van bij elkaar 45 afleveringen rond sleutelmomenten in de Tweede Wereldoorlog. Die werden uitgezonden na het NOS Journaal van 20.00 uur) en een groot aantal herdenkingsuitzendingen en documentaires. (Foto: Frank Magdelyns via Pixabay)

Reageer op dit artikel
More from Redactie Pluswijzer
Doe mee aan de zomerse fotowedstrijd
Van 1 augustus tot en met 16 september organiseert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier...
Read More
0 replies on “NOS-onlineproject over 75 jaar bevrijding goed bezocht”